Català | Castellano RSS

Es presenta la publicació “El pas de la societat agrària a societat industrial al Vallès”

textil2

La publicació, presentada a Montmeló el passat 30 de maig, recull les actes de la II Trobada d’Entitats d’Estudis del Vallès titulada “El pas de la societat agrària a societat industrial al Vallès”, que va comptar, l’any 2015, amb la participació del Centre d’Estudis Molletans (CEM).

 

La II Trobada d’Entitats d’Estudis del Vallès es va desenvolupar l’any 2015 a Montmeló per tal d’estudiar els canvis soferts per les comarques del Vallès en el moment en què el paisatge i l’activitat agrària van deixar pas al creixement industrial i urbà. El CEM hi va participar amb una ponència sobre la indústria del tèxtil i de la pell com a pilars de la industrialització a Mollet. Ara, s’han compilat les actes en una publicació editada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), amb el suport dels dos consells comarcals vallesans.

 

Enguany, concretament el 20 d’octubre, tindrà lloc a Castellar del Vallès la IV Trobada d’Entitats d’Estudis del Vallès, dedicada al patrimoni cultural immaterial de la comarca. Les trobades, més enllà de ser un punt de reunió entre estudiosos, són obertes a la participació de tothom que ho desitgi.

 

L’educació a Mollet, tema de les properes Jornades del CEM

Les XXI Jornades del Centre d’Estudis Molletans estaran dedicades a l’educació. Volem parlar dels diferents centres educatius que hi hagut a la ciutat en els darrers 150 anys d’història, dels mestres més recordats, de les diferents maneres d’educar i de veure l’educació.
Tens records i anècdotes que ens vulguis explicar de quan anaves a escola?
Vols col·laborar en una exposició que estem preparant deixant-nos fotografies o objectes anteriors als anys 80?

 

educacio

Contacta amb el CEM i porta'ns el material que tinguis abans del 29 de juny

Centre de Serveis El Lledoner
Pl. Cinco Pinos, 1 – Tel. 935 79o 966
ellledoner@molletvalles.cat
De dll a dv, de 10 a 13 h i de 15 a 20 h

 

L’Ateneu Gran
Gaietà Vínzia, 3 – Tel. 935 932 008
ateneugran@molletvalles.cat
de dll. A dv., de 15 a 21 h

 

Ja tenim la revista Notes 33

La indústria de la bici i la moto a Mollet, tema central de Notes

El monogràfic d'enguany s'ha dedicat a l'estudi d'un tema consubstancial de Mollet com ha estat la bicicleta i la moto, com a objectes de desplaçament, d'esport i competició i com a elements fonamentals d'una indústria derivada. Com a tema de recerca és inèdit, ja que mai s'havia plantejat i estudiat com va ser el pas de la indústria de la bicicleta a la moto a Mollet i el Baix Vallès i com es va arribar a ser un pol industrial en el sector de la motocicleta i derivats, referent a tot Catalunya i a tot Espanya i per a les principals marques fabricants del sector.

A banda del monogràfic, Notes inclou una miscel·lània amb diversos articles sobre temes relacionats amb Mollet i el Baix Vallès: el nostre passat medieval, les duríssimes vicissituds de la postguerra molletana i de l'exili, una part important de l'ensenyament molletà, amb les monges de Cluny, primer, i després amb la congregació de Lestonnac, la història de la carretera de Badalona i un relat aprofundit sobre la història de l'himne de la ciutat i els valors que reflecteix.

La revista Notes s'ha convertit en la publicació de referència del saber baixvallesà en els seus 30 anys d'història, celebrats el passat mes de novembre. L'edició en paper arriba a biblioteques, arxius, centres d'estudis, entitats i particulars d'arreu dels territoris de parla catalana.

L'exemplar es pot adquirir al Museu Abelló pel preu de 12 euros.

Consultar la revista

Romànic del Baix Vallès. Ruta de les esglésies amagades

El Centre d'Estudis Molletans, el Cercle de Recerques i Estudis Mogoda, de Santa Perpetua, i Amics de Cabanyes, de Sant Fost, han unit esforços per treballar conjuntament i potenciar la difusió de les tres joies romàniques del Baix Vallès creant la "Ruta de les Esglésies Amagades".
 
Es tracta de tres edificis singulars de l'arquitectura religiosa vallesana situats al bell mig, tant geogràfic com sentimental, de la comarca. Són les esglésies de Santa Maria de Gallecs (Mollet del Vallès) Santa Maria l'Antiga, Santiga (Santa Perpètua de Mogoda) i Sant Cebrià de Cabanyes (Sant Fost de Campsentelles).
 
Visites:

-   Santa Maria de Gallecs: 1r diumenge de mes, d'11 a 12 h

-   Sant Cebrià de Cabanyes: diumenges i festius, de 9 a 11 h

-   Santa Maria l'Antiga, Santiga: 2n diumenge de mes, de 10.30 a 13.30 

Informació i plànol

Activitats relacionades
Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès